Reportaže, komentari i rasprava
opinioiuris
Što je Opinio Iuris?
Spin off blogs
Ockhamova britva
Logika i argumentacija
Opinioiuris RSS Feed
Klikni za RSS feed ovog bloga
Što je RSS?
SENSE Tribunal
Nema zapisa.
IWPR Tribunal update
Nema zapisa.
ASIL Insights News
Nema zapisa.
Ius Cogens - C&T
Nema zapisa.
New York Times
Nema zapisa.
EinNews Croatia
Nema zapisa.
Featured book


Zahtjevanje odgovornosti za povredu ljudskih prava danas je glasnije nego ikad. Ova knjiga istražuje trenutni razvoj u progonu povreda ljudskih prava na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Stručnjaci iz nekoliko zemalja raspravljaju relevantne teme, opisuju praksu i analiziraju probleme u ovoj novoj grani prava. Čitatelju nude uravnoteženu sliku pokušaja u svijetu da se glavni odgovorni poput Pinocheta ili Rumsfelda i oni manje poznati privedu pravdi.Networks
Blog statistics

korisnika online
Brojač posjeta
103355
Test
Nema zapisa.
Blog
srijeda, listopad 25, 2006
Svjedokinje obrane u sarajevskom postupku protiv bosanskog Srbina optuženog za silovanja i mučenje u Foči tvrde kako žrtve nisu bile zarobljenice.

Na otvaranju obrane Gojka Jankovića prošli tjedan, tri Srpkinje iz istočnog bosanskog grada Foče rekle su sucima kako neke od navodnih žrtava nisu bile njegove "seksualne robinje". Tvrde također kako su dvije navodne žrtve, obje muslimanske djevojčice, zaštićene svjedokinje 191 i 95, opisale optuženog kao "heroja", a ne silovatelja i mučitelja.

Gojko Janković, 35, je bivši pripadnik vojne policije bosanskih Srba u Foči. ICTY ga je s još petoricom optužio 1996. za ratne zločine navodno počinjene u Foči 1992. koji uključuju višestruka silovanja žena, djevojaka i djevojčica, mučenja i ropstvo te progon i ubijanje nesrpskog stanovništva.

Trojica Jankovićevih suoptuženika, Dragoljub Kunarac, Radomir Kovač i Zoran Vuković su već osuđeni na 28, 20 i 12 godina u veljači 2001. Ostali optuženi, Dragan Gagović i Janko Janjić, su poginuli prilikom pokušaja NATO snaga da ih uhite 1999. i 2000. U sklopu izlazne strategije ICTY-a Jakovićev slučaj je prebačen na bosansko posebno Vijeće za ratne zločine u srpnju 2005. i 10 mjeseci kasnije njegovo suđenje je započelo u Sarajevu.

Prema optužnici, Jankovića se tereti da je kroz nekoliko mjeseci bespravno zadržao i sustavno silovao bosanske djevojke, među kojima je najmlađoj bilo tek 12 godina, a ostalima 14, 16 i 25. Za vrijeme tužiteljske faze u postupku dvije zaštićene svjedokinje, 191 i 95, opisale su sudu kako su odvedene iz domova u istočnoj Bosni od strane srpskih snaga u Foču gdje su služile kao seksualne robinje Jankoviću i njegovim ljudima.

"Za mene, seksualni odnos je trajao zauvijek", rekla je svjedokinja 95. "Danas ne mogu imati djecu. Plačem cijelo vrijeme i imam teške noćne more."

No prema svjedokinji Radmili Šušnjević, srpskoj zdravstvenoj radnici iz Foče koja je živjela u istom stambenom bloku kao zaštićene svjedokinje 95 i 191, njih su dvije bile slobodne otići kad god su htjele. Vijeću je ipak izjavila kako nikada nije pitala djevojke što im se dogodilo i kako su tamo došle jer to ju je "kao ženu i majku, previše uznemirivalo".

U proteklih nekoliko mjeseci suđenja Jankoviću sud je saslušao više muslimanskih žena koje su, većinom kao zaštićene svjedokinje, svjedočile kako su bile zarobljene i masovno silovane kao robinje Jankovića i njegovih ljudi. Tako je svjedokinja 75 je rekla da se u Foči sjeća samo jedne noći kad nije bila silovana, a ponekad bi ju u jednoj noći silovalo do 20 muškaraca.

Pročitajte članak (IWPR)

Tužitelj protiv Gojka Jankovića - optužnica (PDF 560KB)

opinioiuris @ 18:50 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.