Reportaže, komentari i rasprava
opinioiuris
Što je Opinio Iuris?
Spin off blogs
Ockhamova britva
Logika i argumentacija
Opinioiuris RSS Feed
Klikni za RSS feed ovog bloga
Što je RSS?
SENSE Tribunal
Nema zapisa.
IWPR Tribunal update
Nema zapisa.
ASIL Insights News
Nema zapisa.
Ius Cogens - C&T
Nema zapisa.
New York Times
Nema zapisa.
EinNews Croatia
Nema zapisa.
Featured book


Zahtjevanje odgovornosti za povredu ljudskih prava danas je glasnije nego ikad. Ova knjiga istražuje trenutni razvoj u progonu povreda ljudskih prava na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Stručnjaci iz nekoliko zemalja raspravljaju relevantne teme, opisuju praksu i analiziraju probleme u ovoj novoj grani prava. Čitatelju nude uravnoteženu sliku pokušaja u svijetu da se glavni odgovorni poput Pinocheta ili Rumsfelda i oni manje poznati privedu pravdi.Networks
Blog statistics

korisnika online
Brojač posjeta
103355
Test
Nema zapisa.
Blog
subota, rujan 30, 2006
Oslobađanje Krajišnika od optužbi za genocid potaknulo je raspravu o zločinu nad zločinima u akademskim krugovima.

Momčilo Krajišnik, vođa bosanskih Srba koji je bio optužen kao jedan od arhitekata etničkog čišćenja u ratu u BiH između 1992.-1995., proglašen je krivim glede većina točaka optužnice i osuđen na 27 godina zatvora.

Suci su ustvrdili da je dokazano izvan osnovane sumnje da je odgovoran za istrebljenje, ubojstva, progon i deportaciju ne-Srba za vrijeme rata, dodajući da je njegova uloga u ovome bila krucijalna.

No na iznenađenje mnogih, Krajišnik je oslobođen optužbi po najozbiljnijoj točki - genocid ili sudjelovanje u genocidu. Tribunal ne dvoji da se genocid u Bosni dogodio, rekao je predsjedavajući sudac Ori, no namjera počinitelja nije dokazana. Kada je nemoguće dokazati namjeru i osuditi za genocid, vijeća obično osuđuju za zločin protiv čovječnosti koji je slična grupa zločina, "jednu stepenicu" ispod genocida.

Termin "genocid" ima tešku političku konotaciju, a njegova pravna definicija je često predmet spora u akademskoj zajednici. Spor se vodi oko interpretacije konvencije o genocidu iz 1951., temeljne zakonske osnove za procesuiranje genocida u svijetu.

Genocid je kao termin skovao Raphael Lemkin, židovski pravnik koji je postavio temelje međunarodne kriminalizacije genocida. Lemkinova vizija genocida uključivala je obavezni plan u pozadini, bez kojeg genocid nije moguć. Genocid po Lemkinu zahtijeva organizirano planiranje kojemu je cilj uništavanje osnova života nacionalnih grupa. Uz nacionalne grupe, konvencija iz '51. je dodala još tri "zaštićene grupe" - vjersku, etničku i rasnu. No Konvencija je uspostavila i poseban standard namjere - za dokazivanje kaznenog djela genocida postebno je dokazati postojanje posebne namjere za uništenjem cijele ili dijela jedne od zaštićenih grupa. Kada nema dokazane posebne namjere, optuženog je nemoguće osuditi za genocid.

Tvrditi istovremeno da se genocid u BiH nesporno dogodio ali da oni koji su tu politiku kreirali nisu imali namjeru uništenja zaštićene grupe je očito kontradiktorno pa će se tim problemom uskoro morati pozabaviti Appeals Chamber Tribunala.

Pročitajte članak (IWPR)

Preuzmite presudu (2mb, PDF)


opinioiuris @ 18:37 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.