Reportaže, komentari i rasprava
opinioiuris
Što je Opinio Iuris?
Spin off blogs
Ockhamova britva
Logika i argumentacija
Opinioiuris RSS Feed
Klikni za RSS feed ovog bloga
Što je RSS?
SENSE Tribunal
Nema zapisa.
IWPR Tribunal update
Nema zapisa.
ASIL Insights News
Nema zapisa.
Ius Cogens - C&T
Nema zapisa.
New York Times
Nema zapisa.
EinNews Croatia
Nema zapisa.
Featured book


Zahtjevanje odgovornosti za povredu ljudskih prava danas je glasnije nego ikad. Ova knjiga istražuje trenutni razvoj u progonu povreda ljudskih prava na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Stručnjaci iz nekoliko zemalja raspravljaju relevantne teme, opisuju praksu i analiziraju probleme u ovoj novoj grani prava. Čitatelju nude uravnoteženu sliku pokušaja u svijetu da se glavni odgovorni poput Pinocheta ili Rumsfelda i oni manje poznati privedu pravdi.Networks
Blog statistics

korisnika online
Brojač posjeta
103355
Test
Nema zapisa.
Blog
utorak, listopad 31, 2006
Svedokinja Martićeve obrane koja je 18. studenog 1991. zajedno sa JNA ušla u dalmatinsko selo Škabrnja tvrdi da su za smrt hrvatskih civila krivi Hrvati odnosno "pripadnici paravojnih snaga" koji su svoje sunarodnjake usred borbe "gurnuli između dvije vatre".

Nada Drmanić, bivša voditeljica saniteta Teritorijalne obrane Benkovca koja je u Hrvatskoj osuđena na 20 godina zatvora u odsutnosti je svjedočeći u korist Milana Martića, političkog čelnika odmetnute Srpske Krajine u doba sukoba u Hrvatskoj, ponovila tvrdnje prethodnog svjedoka obrane Zorana Lakića, bivšeg zapovjednika jednice u kojoj je bila u službi. Drmanić je među prvima ušla u Škabrnju prije 15 godina kad su ubijeni jedan poručnik i vojnik JNA koji su se nalazili na čelu konvoja tenkova i vojnih transportera koji su upućeni u selo kako bi "mirnim putem razrješili situaciju".

Upućivanje JNA bila je "obrambena akcija", tvrdi svjedokinja, jer su hrvatske paravojne snage iz sela otvorile vatru na regularnu vojsku. Vojska je "braneći se" napredovala, a sanitet je pomagao mrtvim i ranjenima "bez obzira na to da li su ranjeni bili Srbi, Hrvati ili Muslimani". Drmanić smatra da je za smrt 38 hrvatskih civila kriva hrvatska paravojska jer ih je kao živi štit gurnula "između dvije vatre" kako bi zaštitila svoje vojnike.

U unakrsnom ispitivanju, tužitelj je svedokinju suočio sa obdukcijskim nalazima žrtava iz Škabrnje, koji pokazuju kako su ubijene pucnjem u glavu iz neposredne blizine. Drmanić je rekla da je ona pomagala ranjenim i zdravim civilima da se evakuiraju iz sela i "nije obraćala pažnju na to tko je kome pucao u glavu". Odbila je odgovoriti na pitanje tužitelja što bi, po njoj, mogao biti razlog pucanja u glavu 55-godišnjoj ženi ako ne "namjerno ubojstvo".


Tužiteljstvo tvrdi da su za smrt 38 civila u Škabrnji odgovorni dobrovoljci iz Srbije i pripadnici grupe Gorana Opačića koji su bili pod zapovjedništvom TO Benkovac, kojoj je kao ministar unutarnjih poslova pretpostavljeni bio Milan Martić.


Pročitajte članak  (SENSE)

Škabrnja Online
opinioiuris @ 17:06 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.