Reportaže, komentari i rasprava
opinioiuris
Što je Opinio Iuris?
Spin off blogs
Ockhamova britva
Logika i argumentacija
Opinioiuris RSS Feed
Klikni za RSS feed ovog bloga
Što je RSS?
SENSE Tribunal
Nema zapisa.
IWPR Tribunal update
Nema zapisa.
ASIL Insights News
Nema zapisa.
Ius Cogens - C&T
Nema zapisa.
New York Times
Nema zapisa.
EinNews Croatia
Nema zapisa.
Featured book


Zahtjevanje odgovornosti za povredu ljudskih prava danas je glasnije nego ikad. Ova knjiga istražuje trenutni razvoj u progonu povreda ljudskih prava na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Stručnjaci iz nekoliko zemalja raspravljaju relevantne teme, opisuju praksu i analiziraju probleme u ovoj novoj grani prava. Čitatelju nude uravnoteženu sliku pokušaja u svijetu da se glavni odgovorni poput Pinocheta ili Rumsfelda i oni manje poznati privedu pravdi.Networks
Blog statistics

korisnika online
Brojač posjeta
103355
Test
Nema zapisa.
Blog
petak, prosinac 8, 2006
Vođa srpskih radikala želi da Raspravno vijeće donese odluku o 7 "elementarnih zahtjeva" koje Šešelj smatra uvjetima za "fair trial". U svojem jučerašnjem podnesku Šešelj je zatražio od Vijeća da tri pisma koja su u protekla dva tjedna poslali njegovi pravni savjetnici Vijeće tretira kao žalbu jer u ovom trenu nije "sposoban pripremiti cjeloviti podnesak o tom pitanju". Redoslijedom podnošenja, Vojislav Šešelj od Tribunala traži slijedeće:

1. Sva ograničenja na posjete Jadranke Šešelj se moraju ukinuti.

2. Pravni savjetnici se moraju registrirati, a uvjeti za pripremu njegove obrane moraju biti normalizirani.

3. Svi dokumenti tužiteljstva se moraju dostaviti Šešelju u ispisu i na srpskom jeziku.

4. Engleski odvjetnici Hooper i O'Shea se moraju ukloniti, a odluka kojom se oni određuju kao stand-by counsel mora biti povučena.

5. Svi suci u Raspravnom vijeću moraju biti promijenjeni: suci Orie, Robinson i Hoepfel se moraju "diskvalificirati" zbog "velikog broja nelegalnih odluka koja krše osnovna proceduralna prava profesora Šešelja".

6. Smjernica Predsjednika ICTY koja određuje dužinu podnesaka i broj riječi u njima se ne smije primjenjivati kao legalni dokument jer protuzakonito ograničava prava optuženog.

7. Sve predpostupne i procesne aktivnosti nakon 10. studenog trebaju se poništiti i te aktivnosti moraju otpočeti od početka nakon što se zadovolji gore navedenim zahtjevima.

Drugim riječima, Miloševićev bliski suradnik zahtjeva da se proces vrati unatrag na datum po njegovom izboru uz totalnu zamjenu sudskog vijeća bez navođenja konkretnih razloga zašto bi to trebalo učiniti i opravdanja zašto te iste zahtjeve nije postavio pravovremeno u postupku. U svojih sedam zapovijedi upakiranih u generičko opravdanje "nelegalno"/"nezakonito", Šešelj se bori za ukidanje ograničenja na duljinu podnesaka, makar ono vrijedi i za Tužitelja i makar je ono uobičajeno u common law praksi i kulturi pisanja, a ima i vrlo praktičan aspekt u velikim suđenjima.

U takvim suđenjima praktičnost nalaže i povećanu upotrebu IT-a pa je papirologija u načelu zamijenjena kompjuterima, no Šešelj nije pripremljen na kompromis sa tehnologijom pa svi materijali, ma koliko opsežni bili, moraju biti isprintani. Isto tako, pravni savjetnici koji djeluju pod direktnim Šešeljevim diktatom u njegovim zahtjevima trebaju postati akreditirani branitelji neovisno o pravilima Tribunala, a slično tome bi i njegova supruga trebala uživati neograničena prava posjete pritvorskoj jedinci, neovisno o pravilima koja vrijede za posjete osobama u pritvoru.

Za zaključiti je dakle da su redovna, potrebna i u civiliziranom društvu neophodna pravila postupanja za Šešelja jednostavno "nelegalna ograničenja". Kao osvjedočeni "totalni liberal" koji ne trpi nikakva ograničenja, Šešelj zapravo tradicionalno protestira protiv svih onih pravila koja mu ne dopuštaju da se ponaša baš upravo onako kako on želi.

Sedam Vojvodinih Zapovijedi služe kao daljnji indicij da Šešelj ima nisku razinu poštovanja prema pravilima ponašanja, što je u nekim slučajevima nažalost podrazumijevalo i smrt stotina nedužnih ljudi.
opinioiuris @ 14:25 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.