Reportaže, komentari i rasprava
opinioiuris
Što je Opinio Iuris?
Spin off blogs
Ockhamova britva
Logika i argumentacija
Opinioiuris RSS Feed
Klikni za RSS feed ovog bloga
Što je RSS?
SENSE Tribunal
Nema zapisa.
IWPR Tribunal update
Nema zapisa.
ASIL Insights News
Nema zapisa.
Ius Cogens - C&T
Nema zapisa.
New York Times
Nema zapisa.
EinNews Croatia
Nema zapisa.
Featured book


Zahtjevanje odgovornosti za povredu ljudskih prava danas je glasnije nego ikad. Ova knjiga istražuje trenutni razvoj u progonu povreda ljudskih prava na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Stručnjaci iz nekoliko zemalja raspravljaju relevantne teme, opisuju praksu i analiziraju probleme u ovoj novoj grani prava. Čitatelju nude uravnoteženu sliku pokušaja u svijetu da se glavni odgovorni poput Pinocheta ili Rumsfelda i oni manje poznati privedu pravdi.Networks
Blog statistics

korisnika online
Brojač posjeta
103355
Test
Nema zapisa.
Blog
petak, listopad 20, 2006
Glavna tužiteljica tribunala u Hagu upozorila je kako bi se moglo dogoditi da osumnjičenici za ratne zločine izbjegnu pravdu ako sud ne dobije međunarodnu potporu.

Obraćajući se na seminaru međunarodnih tužitelja Carla Del Ponte je rekla kako je potreban plan koji će osigurati da se suđenja i dogode. Haški tribunal, koji djeluje od 1993., je pod pritiskom Vijeća sigurnosti UN-a da završi sva suđenja do 2008. i sve žalbene postupke dvije godine kasnije. No trenutno traje više od 20 postupaka kojima će trebati nekoliko godina da završe.

Ova "exit strategija" je ugrožena i zbog činjenice da je 6 osumnjičenika u bijegu; najpoznatiji su vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić i bivši vojni zapovjednik bosanskih Srba Ratko Mladić, koji su optuženi za ratne zločine 1995. i od tada izbjegavaju uhićenje.

Del Ponte je rekla da postoji politički i financijski pritisak da se ovi rokovi ispoštuju te sva suđenja završe. Tribunal trenutno košta UN više od 300 milijuna dolara godišnje i taj budžet bi mogao biti smanjen.

Tužitelji na seminaru su predložili razne strategije kako bi se osiguralo financiranje suđenja, uključujući i prijenos postupaka na nacionalna pravosuđa. No Del Ponte je naglasila kako je suđenje Karadžiću ili Mladiću u Srbiji ili Bosni, gdje ih još mnogi smatraju herojima, "nezamislivo".

Tužiteljica je govorila i o nedostatku pomirdbe na Balkanu, unatoč naporima Tribunala u poslijednjih 13 godina da odgovorne privede pravdi.

"Ne vidim znakove pomirenja", rekla je. "Ni u Bosni, ni u Hrvatskoj. Istina je da sada malo žive u miru ali spremni su ponovno se početi boriti."

Pročitajte članak (IWPR)

Fausto Pocar poziva na pojačanu regionalnu suradnju: Predsjednik tribunala opisuje izazove pred sudom u trenutku kad sud ulazi u svoje poslijednje godine djelovanja.

Completion strategy progress report (2006)

Godišnji izvještaj za ICTR, ICTY i ICC (video): prvi dio, drugi dio (RealMedia)
opinioiuris @ 22:32 |Komentiraj | Komentari: 0
 
Index.hr
Nema zapisa.