Reportaže, komentari i rasprava
opinioiuris
Što je Opinio Iuris?
Spin off blogs
Ockhamova britva
Logika i argumentacija
Opinioiuris RSS Feed
Klikni za RSS feed ovog bloga
Što je RSS?
SENSE Tribunal
Nema zapisa.
IWPR Tribunal update
Nema zapisa.
ASIL Insights News
Nema zapisa.
Ius Cogens - C&T
Nema zapisa.
New York Times
Nema zapisa.
EinNews Croatia
Nema zapisa.
Featured book


Zahtjevanje odgovornosti za povredu ljudskih prava danas je glasnije nego ikad. Ova knjiga istražuje trenutni razvoj u progonu povreda ljudskih prava na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Stručnjaci iz nekoliko zemalja raspravljaju relevantne teme, opisuju praksu i analiziraju probleme u ovoj novoj grani prava. Čitatelju nude uravnoteženu sliku pokušaja u svijetu da se glavni odgovorni poput Pinocheta ili Rumsfelda i oni manje poznati privedu pravdi.Networks
Blog statistics

korisnika online
Brojač posjeta
103355
Test
Nema zapisa.
Blog
utorak, prosinac 5, 2006
Na suđenju šestorici bivših čelnika odmetnute Herceg-Bosne pred ICTY zaštićena svjedokinja iz Stolca je svjedočila o nasilnim deportacijama Muslimana u logore i spaljivanju starog grada, ali i o novinaru Slobodne Dalmacije koji je prijetio pištoljem ženama koje su se došle raspitivati o sudbini muževa i djece.

Opisujući događaje 3. srpnja 1993. kada su maskirani muškarci uhitili njenog muža i odveli ga u papučama makar je bio civil, svjedokinja je objasnila kako je slijedećeg jutra otišla u stožer HVO-a s drugim ženama kako bi ga pronašla no umjesto odgovora je dobila šutnju i uvrede, a jedan ju je vojnik HVO i pokušao zadaviti čemu se oduprijela pa je vojnik odustao uz ispaljivanje jednog hica u zrak.

Nakon toga se pojavio Ivo Raguž koji prema podacima na internetu još uvijek radi u Slobodnoj Dalmaciji. Žene su se ponadale da će im on pomoći u potrazi za muževima i djecom, no umjesto bloka i olovke, Raguž je izvukao pištolj iz lijevog džepa jakne i prijetio im uz riječi "koja god kaže jednu riječ, upucat ću je". Nakon neuspješne potrage svjedokinja se vratila kući od kuda je gledala kako gore džamije iz 16. stoljeća te tržnica u Stolcu. Mjesec dana kasnije svjedokinju su iz stana s obitelji izbacili vojnici.


Za razliku od tribunala za Ruandu, koji je do sada osudio novinara, pjevača i pripadnike drugih nevojnih profesija za genocid, tribunal za bivšu Jugoslaviju nije pronašao dovoljno utjecajne optuženike u redovima novinara ili pjevača koji bi mogli odgovarati za zločine počinjene u ratu. Naravno, to ne sprječava hrvatsko pravosuđe da procesuira ne samo lokalne warlordove nego i druge osobe u dometu sudbenih vlasti koje su se ogriješile o pravila koja vrijede u ratu. No ne očekuje se da će hrvatsko pravosuđe ili barem novinarska udruženja pokrenuti istragu o ovom slučaju.
opinioiuris @ 15:45 |Komentiraj | Komentari: 0
 
Index.hr
Nema zapisa.