Reportaže, komentari i rasprava
opinioiuris
Što je Opinio Iuris?
Spin off blogs
Ockhamova britva
Logika i argumentacija
Opinioiuris RSS Feed
Klikni za RSS feed ovog bloga
Što je RSS?
SENSE Tribunal
Nema zapisa.
IWPR Tribunal update
Nema zapisa.
ASIL Insights News
Nema zapisa.
Ius Cogens - C&T
Nema zapisa.
New York Times
Nema zapisa.
EinNews Croatia
Nema zapisa.
Featured book


Zahtjevanje odgovornosti za povredu ljudskih prava danas je glasnije nego ikad. Ova knjiga istražuje trenutni razvoj u progonu povreda ljudskih prava na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Stručnjaci iz nekoliko zemalja raspravljaju relevantne teme, opisuju praksu i analiziraju probleme u ovoj novoj grani prava. Čitatelju nude uravnoteženu sliku pokušaja u svijetu da se glavni odgovorni poput Pinocheta ili Rumsfelda i oni manje poznati privedu pravdi.Networks
Blog statistics

korisnika online
Brojač posjeta
103355
Test
Nema zapisa.
Blog
ponedjeljak, studeni 20, 2006
Bivši srpski političar u svjedočenju na suđenju šestorici visokorangiranih srpskih dužnosnika je ustvrdio kako je Milošević želio zračne napade NATO snaga 1999. jer su mu pružili razlog da eliminira opoziciju u Srbiji i etnički očisti Kosovo. Radomir Tanić, dvostruki agent srpske i britanske obavještajne službe, danas ima novi identitet kroz program zaštite svjedoka pa je svjedočio pod zaštitnim mjerama, koristeći staro ime i iskrivljeni glas i sliku lica.

Tanić je opisao političku situaciju u Srbiji 1998. i 1999. u postupku protiv bivšeg srpskog predsjednika Milana Milutinovića, bivšeg zamjenika premijera Jugoslavije Nikole Šainovića, bivšeg načelnika stožera JNA Dragoljuba Ojdanića i policijskih vojnih dužnosnika Sretena Lukića, Nebojše Pavkovića i Vladimira Lazarevića, optuženih za zločine na Kosovu koji uključuju ubojstvo stotine Albanaca i prisilni premještaj oko 800 000 civila.

Između '95. i '97. Tanić i Ratko Marković, bivši potpredsjednik srpske vlade, sudjelovali su u tajnim pregovorima sa kosovskim Albancima kako bi razriješili status pokrajine. Ipak 1997. Milošević se počeo pripremati za puni rat na Kosovu što je postalo jasno nakon sastanka sa Dušanom Mihajlovićem (tadašnjim šefom stranke Nova Demokratija čiji član je bio i Tanić) gdje je Milošević Taniću izjavio kako mora žrtvovati civile (uključujući Srbe) kako bi dobio razlog da započne rat. Zbog opozicije u parlamentu Milošević je imao problema u implementaciji svoje politike prema Kosovu pa je odlučio pokrenuti "privatni rat" u regiji, tvrdi svjedok.

Milošević je uspostavio dvostruku liniju zapovijedanja koja je zaobilazila glavni stožer JNA, državnu sigurnosnu službu, vladu, skupštinu i ostale kanale, kroz koju je imao potpunu kontrolu nad srpskom policijom, vojskom i tajnom službom koje je koristio kako bi isplanirao vojne operacije na Kosovu koje su počele 1997. U toj liniji važnu je ulogu imao Šainović koji je prenosio zapovijedi od Miloševića srpskoj policiji i vojsci.

Kada je bio u kućnoj posjeti Momčilu Perišiću, Perišić je Taniću pokazao pismo kojim je kod Miloševića protestirao zbog ilegalnog korištenja vojske na Kosovu i zaobilaženja zapovjedne strukture. Tanić tvrdi da mu je Perišić rekao da Milošević zapovijeda policijom i vojskom kroz Pavkovića.

Uz pomoć suradnika Milošević je na Kosovu stvorio "spiralu terora" koja je generirala stvaranje novih "boraca za slobodu" među tada malim pobunjeničkim skupinama na Kosovu što je ubrzo rezultiralo kaosom na Kosovu i porastom albanskog terorizma.

Na primanju u njemačkoj ambasadi u Beogradu 1998. član JUL-a Mire Marković (poznate i kao Lady Macbeth) Vladimir Štambuk, rekao je Taniću da srpske vlasti nemaju ništa protiv "bombardiranja Jugoslavije manjih razmjera". Štambuk je rekao da bi bombardiranje pružilo izgovor za "čišćenje srpske opozicije i albanskih terorista na Kosovu", što su navodno prečuli i britanski i njemački ambasador.

Sudsko vijeće odlučilo je ne prisiliti Tanića da otkrije identitet trojice izvora svojih informacija i odlučit će kasnije hoće li dodijeliti značaj tom svjedočenju.

Chamber didn't force Tanić to reveal his "sources" (SENSE)

Pročitajte članak (IWPR)

opinioiuris @ 16:45 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.