Reportaže, komentari i rasprava
opinioiuris
Što je Opinio Iuris?
Spin off blogs
Ockhamova britva
Logika i argumentacija
Opinioiuris RSS Feed
Klikni za RSS feed ovog bloga
Što je RSS?
SENSE Tribunal
Nema zapisa.
IWPR Tribunal update
Nema zapisa.
ASIL Insights News
Nema zapisa.
Ius Cogens - C&T
Nema zapisa.
New York Times
Nema zapisa.
EinNews Croatia
Nema zapisa.
Featured book


Zahtjevanje odgovornosti za povredu ljudskih prava danas je glasnije nego ikad. Ova knjiga istražuje trenutni razvoj u progonu povreda ljudskih prava na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Stručnjaci iz nekoliko zemalja raspravljaju relevantne teme, opisuju praksu i analiziraju probleme u ovoj novoj grani prava. Čitatelju nude uravnoteženu sliku pokušaja u svijetu da se glavni odgovorni poput Pinocheta ili Rumsfelda i oni manje poznati privedu pravdi.Networks
Blog statistics

korisnika online
Brojač posjeta
103355
Test
Nema zapisa.
Blog
petak, listopad 20, 2006
RH nije uspjela u zahtjevu da se pojavi kao "prijatelj suda" u slučaju trojice hrvatskih generala (Gotovina, Čermak i Markač) koji se terete za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene za vrijeme akcije "Oluja" 1995. U skladu s identičnim rješenjem u slučaju Prlić i dr., Hrvatska neće dobiti mogućnost iznijeti "interpretaciju povijesnih i političkih činjenica" u postupku u kojem nije stranka.

Vijeće je svoju odluku temeljilo na činjenici da je zahtjev RH nedovoljno precizan te da se tiče pitanja činjenica što je suprotno praksi Tribunala prema kojoj amicus ne može biti izvor činjenica koje treba dokazivati. ICTY i ICTR su u nekoliko slučajeva već ponovili kako su redoviti kanali za dokazivanje i iznošenje činjenica samo stranke u postupku (tužiteljstvo i obrana) te su i druge države upućivali da umjesto intervencije proslijede bilo tužiteljstvu bilo obrani dokaze koje imaju. Amicus curiae pred medjunarodnim tribunalima je uglavnom ograničen na iznošenje pravne problematike.

Tužiteljstvo se ranije oštro suprotstavilo želji Hrvatske da Tibunalu pomogne u "utvrđivanju istine", istaknuvši između ostaloga kako se zahtjev tiče pitanja nebitnih za utvrđivanje individualne kaznene odgovornosti pojedinaca te kako Hrvatska ne radi u interesu pravde nego svojem vlastitom interesu.

Nakon što je zbog pravnog neznanja Hrvatska izgubila mogućnost intervencije, hrvatski premijer Ivo Sanader je izjavio kako će materijali prikupljeni za prijatelja suda biti proslijeđeni obranama generala Gotovine, Čermaka i Markača što indicira kako intervencija u postupak nije bila nužna da bi se pomoglo u "utvrđivanju istine".

Pročitajte članak (IWPR)

Pogledajte razloge i kontekst dosadašnjih intervencija "prijatelja suda" pred ICTY i ICTR (McGill Faculty).
opinioiuris @ 15:38 |Komentiraj | Komentari: 0
 
Index.hr
Nema zapisa.