Reportaže, komentari i rasprava
opinioiuris
Što je Opinio Iuris?
Spin off blogs
Ockhamova britva
Logika i argumentacija
Opinioiuris RSS Feed
Klikni za RSS feed ovog bloga
Što je RSS?
SENSE Tribunal
Nema zapisa.
IWPR Tribunal update
Nema zapisa.
ASIL Insights News
Nema zapisa.
Ius Cogens - C&T
Nema zapisa.
New York Times
Nema zapisa.
EinNews Croatia
Nema zapisa.
Featured book


Zahtjevanje odgovornosti za povredu ljudskih prava danas je glasnije nego ikad. Ova knjiga istražuje trenutni razvoj u progonu povreda ljudskih prava na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Stručnjaci iz nekoliko zemalja raspravljaju relevantne teme, opisuju praksu i analiziraju probleme u ovoj novoj grani prava. Čitatelju nude uravnoteženu sliku pokušaja u svijetu da se glavni odgovorni poput Pinocheta ili Rumsfelda i oni manje poznati privedu pravdi.Networks
Blog statistics

korisnika online
Brojač posjeta
103355
Test
Nema zapisa.
Blog
petak, studeni 10, 2006
Makar je u svojoj knjizi naveo kako je Martić naredio granatiranje Zagreba 2. svibnja 1995., bivši član medicinskog korpusa francuskog bataljuna UN-a izjavio je da nakon analize Martićeve osobnosti vjeruje da ne samo da Martić nije naredio napade, koje je opisao kao "očajnički čin samoobrane", nego je i preuzeo odgovornost za ono što su učinili njegovi podređeni. Doktor, bivši francuski pukovnik, UNPROFOR-ac, pisac i ambasador i počasni građanin RSK Patrick Barriot svjedočio je u slučaju Martić kao prvi svjedok obrane koji se ne identificira kao Srbin ili pravoslavni kršćanin.

Barriota je pri kraju 1994. predsjednik RSK Milan Martić imenovao kao službenog predstavnika RSK u Parizu što je rezultiralo njegovim otpuštanjem iz francuske vojske nakon 25 godina službe. U svjedočenju je rekao kako nije vidio povrede prava Hrvata, Muslimana ili drugih skupina za boravka u Krajini - upravo suprotno, "uživali su ista prava kao i Srbi". Kako bi to ilustrirao, naveo je primjer glinske bolnice u kojoj je volontirao gdje su doktori "davali krv čak i Muslimanima" na što ga je sudac Hoepfel upitao nije li normalno da doktori to rade. Barriot je odgovorio da je prirodno da doktori pacijente tretiraju različito u vrijeme rata no toga u Krajini nije bilo. Bijeg Hrvata iz Krajine Barriot je objasnio teškom ekonomskom situacijom.

U unakrsnom ispitivanju tužitelj je prošao kroz Barriotovu bibliografiju jer je s partnericom Eve Crepin napisao 5 knjiga i više od stotinu članaka o Krajini, gdje je moguće pronaći rečenice poput "As a French citizen, I would like to refresh your memories of our French history, the times when the bells of Notre Dame proclaimed to France and Christiandom the tragic defeat of the Serbian Prince Lazar." Makar je tvrdio da je cilj knjiga i članaka bio "dokumentiranje istine", plodni autor je priznao kako je napisao i ponešto što nije bilo točno. Tako je za podatak da je Martić naredio granatiranje Zagreba rekao da je napisan u doba kad se oslanjao na "netočne informacije, a ne činjenice". No među novim činjenicama Barriot je spomenuo samo analizu Martićeve osobnosti na temelju koje zaključuje da je to nemoguće.

Raketiranje Zagreba u svibnju 1995. nazvao je "očajničkim činom samoobrane" jer je Hrvatska prethodno napala Srbe u Zapadnoj Slavoniji. Makar su Hrvati ubijali civile, tvrdi Barriot, u svom odgovoru Srbi su ciljali samo "vojne objekte u Zagrebu" (poput Klaićeve bolnice, HNK ili kompleksa gimnazija u Križanićevoj, recimo). Sedmero ubijenih i oko 200 ranjenih Barriot je nazvao "kolateralnom štetom" usporedivom s onom uzrokovanom NATO bombardiranjem SRJ.

Pročitajte članak (SENSE)

Raketiranje Zagreba: Osveta za vojnički poraz tijekom Bljeska (Vjesnik, PDF)
opinioiuris @ 19:19 |Komentiraj | Komentari: 0
 
Index.hr
Nema zapisa.